KREATIVITA-HOBBY podzim 2015

KREATIVITA-HOBBY podzim 2015
KREATIVITA-HOBBY podzim 2015

neděle 22. června 2014

Jahodový víkend

Včera ve 12:51 nám začalo léto. My Vám přejeme, abyste si ho pořádně užili, aby bylo šťastné, veselé a hlavně letní ;-)



První letní den jsme přivítali tak trochu jahodově. Sobotní ráno patřilo samosběru jahod a pak jsme se pustili do jejich zpracování. Je neskutečné kolik receptů z jahod je.

My jsme si řekli, že zkusíme ty co máme nejraději a nezaberou tolik času. Nejdříve jsme si udělali "Jahodovou marmeládu", recept na ni není potřeba, stačí jen jahody, cukr a želírovací cukr. Jahody den předem nechat pustit šťávu, neředit vodou.

Zábavnější bylo pro ni vymyslet vlastní název, nakonec vznikl, jak už to bývá, za provozu. Jakmile marmeládu ochutnaly skoro dvouletá dvojčátka, říkám: "Tak jaká je?" a odpověď : "Mňam mňam".

Takže od dnešního dne si budeme na palačinku dávat Jahůdku "Mňam Mňam".

TIP od nás:
Ještě horkou marmeládu dejte na vafle se zakysanou smetanou. Jahodové vousy budou důkazem jaká je to pochoutka.








Jako další jsme se pustili do výborného koláče z jahod a tvarohu. Je velmi chutný a hlavně "vláčný" Takový ten druh koláče, kterým říkáme "morký", žádná sušinka.

Tvarohová jahoda


A co na něj budete potřebovat? 
(doba přípravy 10 minut + pečení)
250g měkkého tvarohu
3 vejce
250g cukru krystal
150g másla
350 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
200 ml mléka
jahody


Postup: Tvaroh, vejce, cukru a máslo vyšleháme a přidáme mouku s přidaným práškem do pečiva, poté přidáváme mléko.
Těsto nalijeme do středně velkého pekáče a na povrch dáme rozkrájené jahody. Jahody poté dlaní jemně vmáčkneme do těsta a pečeme při 180°C. Těsto vyzkoušíme špejlí, jakmile se nelepí, je hotovo.

Podávat můžete se šlehačkou a čerstvou jahodou. Samozřejmě nezapomeňte na výbornou kávu a pak jen nohy na stůl :-).




Jako další jsme si připravili jahodovou dřeň, jako malé dítě jsem měla ráda dřeň Táboráček. Teď si ji dělám doma. Rozmixujete jahody s cukrem, pokud chcete mít variantu zcela jako Táboráček nařeďte vodou. Použijte ty nejzralejší jahody.







Nebojte se, takto jahodový víkend nekončí. Ještě nás čeká jahodová limonáda a smetanová zmrzlina. Brzo čekejte další náš jahodový recept.






Žádné komentáře:

Okomentovat